Skip to content

18.5.2009

CITO – úklidová akce

CITO ICON

Tak jsem se poprvé zúčastnil skupinové akce s členy GC. Doposud jsem lovil sám a Eventů se neúčastnil. Snad jen dvakrát nebo třikrát jsem byl s někým nebo někoho potkal. Jelikož se akcička se konala v Bohunicích byla pro mě jako pro bohuničáka skoro povinnost sem zajít.
Úkolem byl úklid údolí kde se tuším dříve těžila hlína pro výrobu cihel.

Na místě jsem byl už několikrát (dvakrát i kvůli keši) a vždycky žasl jak je možný, aby lidi tuto krásnou část přírody tak zaneřádili. Vůbec jim přitom nevadí že je tu chráněná oblast. Chápu, že občas někomu nějaký ten papírek upadne nebo jej odchodí, ale do místní rokle je házen odpad cíleně.
Největší díl přičítám místním zahrádkářům, kterým bych jejich zahrádky zrušil a vybetonoval nebo jim to naházel zpět za plot :) .
Celá rokle je v současnosti oplocena jakýmsi provizorním plůtkem spíš zábradlím z dřevěných kmínků. Nejvíce mě ale pobavilo, že tento půtek je porušen přesně u výjezdu ze zahrádkářské kolonie od které vede k rokli cestička a na jejím konci je jak jinak ohromná halda všeho co může rokle pojmout.

Pro přiblížení uvádím co vše se v takové nenápadné rokli dá najít: oblečení, odpadky přímo v igelitkách s plasty po nějakém zahradním pikniku, elektronika jako rádia, počítačové myši, PC kabely, nabíječka na mobil a dokonce i 2 mobily (Philips a Alcatel :) ), pneumatiky (dokonce i od traktoru), volant. Věcí jak na vybavení skromného brlohu nebo postavení podprůměrného auta.

Nejhorší byly dle mého dětské plínky, které jak jsem si dříve mysle se dokáží rozložit, opak je ale pravdou. Stejně jako jsou plínky nepropustné pro děťátko, tak jsou nepropustné i v přírodě. Jediné co se rozložilo je maximálně vnitřní obsah a plínka je pak plná jakéhosi gelu aby miminko nemělo mokro. Prostě nářez fakt doporučuji vidět. Tyto balíčky byly i pod nánosy zvrvchu spadlé hlíny, takže je jasné že ve stejném stavu vydrží spolehlivě i několik let, nebo možná navždy.

Nejvíce je nepořádek patrný na jaře a na podzim, kdy není porost tak bujný naopak v zimě a v létě vše přikryje milosrdný sníh nebo bujná vegetace.

Celé úklidové akce se účastnilo cca 50 lidí. Úklid probíhal v dopoledních hodinách a podle mě se zadařilo i když z rokle dle mého byla vytěžena tak třetina až polovina surovin, kterou budou místní lidé určitě průběžně zase doplňovat.
Závěrem lze snad říci jen to, že dokud se něco nezmění v legislativě a nebo spíš v našich hlavách budou lidé na místech, které jsou takto „za bukem“ stále málo ohleduplní k sobě i přírodě.
Pozn.Omlouvám se pokud některým není článek moc srozumitelný – zasvěcení ale chápou.

Read more from Akce, Geocaching

Share your thoughts, post a comment.

(required)
(required)

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments